top of page
Zoeken
Foto van schrijverMagda Rijs

De duurzame schoonmaak

Samen vuurwerkresten opruimen geslaagd, nu nog de ‘troep’ het huis uit


HEILOO - Buiten is het vuurwerk netjes opgeruimd. De actie ‘Samen vuurwerk afsteken, is samen opruimen’ is geslaagd. Nu nog de troep in huis weghalen. Dan hebben we het niet over lege champagneflessen. Die liggen - nemen we aan - al in de glasbak. We hebben het over microvezeldoekje en van die chemische bleekmiddelen. Die kunnen, als het aan Magda Rijs en Ronald Schaap van AardeMeerwaarde.nl uit Heiloo ligt weg. Ze geven in het nieuwe jaar 2023 tips voor een meer duurzame leefstijl.

Hoewel het buiten bijna tien graden is is het nog te vroeg voor een voorjaarsschoonmaak. Maar nog voordat we de dekbedden weer uit het raam gaan hangen en de ramen gaan lappen heeft Magda alvast een paar leuke duurzame tips voor ons.


Een beetje groene zeep en je bruist alles schoon

In maart is het pas lente, maar ik wil het wel alvast in de eerst week van het nieuwe jaar hebben over de grote schoonmaak. Daar is namelijk nog wel wat te winnen op het gebied van duurzaamheid. Kijk alleen al naar de verpakkingen waarin we onze (schoonmaak-) spullen kopen. Dat kan echt beter.

Ik ga voor de gelegenheid ervan uit dat veel Heilooërs wel zover zijn dat ze een tasje mee naar de winkel nemen en geen plastic tas meer kopen. Dat is al winst. Maar moeten die groenten echt in plastic mee naar huis?

Er zijn veel zakjes in de aanbieding, van ‘biodegradable’ tot een soort vreemde waszakjes voor je groenten. In ons chaotische huishouden zitten die zakjes dan precies weer in de verkeerde tas als je boodschappen gaat doen, en/of onze pubers vergeten helemaal om een tas mee te nemen en komen alsnog met een ‘onnodige’ plastic shopper thuis. Wel met boodschappen erin, dus we klagen niet. Soms is het ook een papieren zak. Dat is al beter. Die kunnen goed gerecycled worden. Plastic helaas nog veel te weinig.


Een bankpasje aan plastic in ons lijf

We scheiden hier in Heiloo netjes al het afval. Toch is het beste plastic het plastic dat überhaupt niet in het afval terecht komt. Want het is een fiks probleem. Via waterwegen en wind komt er zo ongelofelijk veel plastic in de oceanen en grondwater terecht dat we allemaal al het equivalent aan een bankpasje aan plastic in ons lijf hebben. We weten niet of het schadelijk is, maar we weten wel: het hoort daar niet!

Zo heb ik tijdens mijn opleiding aan het natuurinstituut in Alkmaar een alarmerend filmpje gezien van het kleinste schakeltje uit de voedselketen dat in de oceaan leeft. Plankton. In dat filmpje (zie hieronder) zie je het organisme stukjes microplastic eten. Plankton wordt weer gegeten, en zo zal het ongetwijfeld bij de visboer terechtkomen. Dat mag niet de bedoeling zijn.



Plastic weigert te vergaan

Plastic weigert gewoonweg te vergaan. En we blijven maar ‘single use’ plastics maken. Het is een handig materiaal, maar best vervangbaar, en in veel gevallen gewoon niet nodig. Ook die lekkere fleecetrui waar je zo heerlijk warm in blijft met dit winterse weer, geeft elke wasbeurt van die onzichtbare, maar o zo gevaarlijke microplastics af. Je scrub voor onder de douche bevat plastic micro-beads. kleine plastic korreltjes. Ze zijn allang verboden, en makkelijk te vervangen door natuurlijke stoffen (koffie, suiker, zout, pitten) maar plastic is gewoonweg goedkoper, en helaas, vaak blijft het verkocht worden. Totdat jij als consument er bewuster mee omgaat en andere producten gaat kopen. Het blijft het beste wapen tegen het probleem. Gewoon iets beters kopen, dan verdwijnt de troep vanzelf van de markt. Zo werkt vraag en aanbod. Kleine stapjes, maar elke stap telt.

Wil je weten of er plastic in je verzorgingsproducten zitten? De Plastic Soup Foundation heeft een handige app die je kunt gebruiken in de winkel: Beat the micro beat. Makkelijk te installeren op je mobieltje om producten mee te scannen.


Plastic filter voor de wasmachine

We gaan thuis ook een microplasticsfilter aan onze wasmachine monteren om daar, voordat het sop het riool in gaat zelf die plastic beads eruit te filteren. En verder gebruiken we met het hele gezin lekkere natuurlijke zeepjes en shampoobars, niets meer uit een plastic fles. Werkt allemaal prima. De tandpasta kan ook anders, daar zijn we nu een pasta in een glazen potje voor aan het uitproberen.


Zo’n ouderwetse afwasborstel gebruiken

Schoonmaken doen we met natuurlijke zeep. Hier zijn veel nieuwe producten van op de markt. Ze zijn gebaseerd op oma’s groene zeep. Sowieso een goede schoonmaak tip is: gebruik soda en schoonmaakazijn (die met citroengeur vind ik lekker) met een beetje groene zeep en je bruist alles schoon. Zo deed grootmoeder het ook, en dat lijkt een stap terug, maar wij voelen ons er heel goed bij. Geen chemische gekke middelen meer in dit huis. Onze afwasborstel is zo’n ouderwetse. Ik ga naar winkels die borstels verkopen waarvan je de kop kunt vervangen. Een aantal winkels in Heiloo verkopen ook alternatieven: Blokker, Hema.


Kleurrijke gehaakte/gebreide doekjes als alternatief vaatdoekje

Tijdens onze vakantie in Denemarken vond ik nog een tip voor een duurzaam product.

Ik wilde het aanrecht droogmaken in ons vakantieadres, maar ik zag geen vaatdoekje. Er lag alleen een mooi gehaakt doekje. Een beetje zoals mijn moeders pannenlappen uit de jaren ‘70. Ik dacht dat kan ik toch niet gebruiken als vaatdoekje? Dus ik ging op zoek. In het keukenkastje lagen er nog meer ‘te shinen’. Heel gebruikelijk, zo bleek later bij het navragen. Ik werd meteen enthousiast en bij thuiskomst heb ik er meteen meerdere voor thuis gemaakt. Van biologisch katoen.

Ik heb het haken geleerd door naar filmpjes op YouTube te kijken. De eerste exemplaren waren schattig, maar eigenaardig van vorm. Ondertussen kan ik het al wel wat beter. Het resultaat: er is geen micro-vezeldoekjes meer te vinden in ons huis. Want microvezels ... Je raadt het al: microplastics!



Mijn uitdaging is nu om mooiere patronen te leren haken. Ik heb boekjes met de mooiste patronen aangeschaft. Ik denk nu aan een Heilooër vaatdoekjesclub haken & breien. Wellicht bij onze grootmoeders of die van een ander in De Loet. Daar is vast een hoop kennis op dit gebied. En samen is altijd gezelliger toch? Wie doet er mee?


Ben je enthousiast geworden en wil je misschien wel aanhaken of samen iets van een clubje starten? Neem contact op met Magda.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page