HEILOO - Het wordt weer lente! Voordat u bloeiende planten in gaat slaan bij een tuincentrum wil ik een lans breken voor de wilde, onderhoudsvriendelijke tuin vol inheemse biologische bloemen en planten. Een tuin waar biodiversiteit wordt vergroot. Wat tegels eruit en planten erin! Een tuin die niet alleen mooi is, maar ook zoemt, die verkoelend en duurzaam is. En misschien wel met kippen!
Een wilde tuin is in feite een tuin die zichzelf onderhoudt. Dit klinkt tegenstrijdig, want al die bloemen en planten, dat is toch veel onderhoud? Nee. Dat hoeft helemaal niet. Onze tuin staat bijvoorbeeld vol met wilde inheemse bloemen, het was van de zomer een echte paradijselijke zoemtuin. Geen plekje grond onbedekt. Bijna geen water hoeven geven! Overal hommels, vlinders, kevertjes en bijen. Guldenroede kwam aangewaaid uit de tuin van de buurvrouw, boerenwormkruid piepte tevoorschijn en mocht blijven, en in ons gras staan volop madeliefjes, klaver, boterbloemen en natuurlijk; de paardenbloem. Soorten die hier thuishoren en waar Nederlandse vogels en insecten echt wat aan hebben. En die insecten die hebben het zwaar tegenwoordig. Ze bestuiven volgens de VN voedselorganisatie 71% van ons voedsel. We moeten ze koesteren.
‘Als de bij van het aardoppervlak verdwijnt, heeft de mens nog maar 4 jaar te leven!’ Albert Einstein,1965
Nog even over de Tuincentra… Zelfs op speciale “bij-vriendelijke” plantjes worden nog zo’n 8 verschillende giffen aangetroffen. Zelfs verboden middelen. Een bij komt juist op deze voor haar aantrekkelijke plantjes af. En er is geen veilige hoeveelheid gif. Het stapelt zich op in het lichaampje van de bij die per dag wel honderd bloemen en planten bestuift.
Terwijl het echt anders kan. Ik koop daarom biologische planten, en koop bij onze lokale kwekers (Meijer en Maatwerk) die geen of weinig pesticiden gebruiken. Ik bestel zaden en bollen online van biologische kweek. Misschien niet meteen bloeiende planten, maar wel sterke.
Spaar je rug
Een belangrijk aspect van een wilde tuin is ‘niet spitten’ … Klinkt dat niet lekker lui in de oren? Ook ‘niet wieden’. Hierdoor blijft de natuurlijke bodemstructuur behouden. Bestaande micro-organismen in de aarde worden gestimuleerd en het bodemleven krijgt de kans zich te ontwikkelen. De tuin verdroogt minder snel en is minder gevoelig voor ziektes en plagen. Je hoeft niet naar chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen. Dat wordt vanuit een gezonde bodem zelf aangepakt. Lieveheersbeestjes eten luizen, roofwantsen eten rupsen en naaktslakken, sluipwespen pakken bladluizen aan. Laat maar gaan, dan wordt het vanzelf opgelost. De natuur is zoveel slimmer dan wij zijn.
Water & dieren in de tuin
Een vijver of liever nog een wadi zorgt voor hoognodige verkoeling, en trekt allerlei dieren aan. Vogels en egeltjes komen drinken, kikkers komen erop af die op hun beurt weer slakken eten! En wat te denken van het voordeel van kippen in de tuin? Door het gescharrel van de kippen wordt de bodemstructuur nog meer verbeterd. Kippen slokken naaktslakken als een sappig harinkje naar binnen. Ook zonder uitjes en zuur. Nu in de prille lente, als alles net opkomt moeten ze even in hun ren blijven, maar in de zomer zijn het nijvere helpers en opmerkelijk gezellige beestjes. En ze leggen heerlijke eitjes. We hebben ze van Red een legkip.nl. Bij ons leven ze hun beste leven voor zolang dat duurt en wij genieten ons suf.
Gezellig met de meiden in de tuin.
Misschien kan ik u als lezer verleiden tot het verwilderen van uw tuin, of in ieder geval een klein stukje ervan? Om het uit te proberen? Daar profiteren we uiteindelijk allemaal van. We zijn onderdeel van de natuur, we staan er niet boven of buiten! Laten we lekker wild de lente in gaan. En ervan genieten natuurlijk!
VOER DE BIJ BIJ
22 april is het weer Nationale zaaidag van de Bijenvereniging. Via The Pollinators zijn Ronald Schaap en Magda Rijs een van de 3000 voedselbanken waar je gratis biologisch bloemzaad kan halen. De zaadjes liggen in hun mini biebje aan de Burenweg 23 in Heiloo.
Doe mee en kijk onderstaande uitleg van Ambassadeur Waldemar Torenstra op www.voerdebij.nl
Luister ook op Spotify naar de Pollinators podcast met Marc Siepman, www.thepollinators.org
Waldemar legt het nog even uit
Commentaires